Trots de låga hastigheterna som gäller i parkeringshus sker det väldigt många parkeringsskador och incidenter i dessa byggnader. Vi vill hjälpa dig att bli en mästare på garageparkering och därmed undvika onödiga skador och kostnader!
Innehåll
- Kort om parkeringshus
- Så hanterar du ditt fordon i parkeringshuset
- Om olyckan inträffar
Det finns många fördelar med att parkera i ett parkeringshus. Exempelvis består de ofta av flera våningar och rymmer därför betydligt fler parkeringsplatser än markbyggda parkeringsområden som inte kan nyttja flera plan eller våningar. Bilen skyddas dessutom från både väder och vind. Är parkeringshuset varmställt så tinar bilen vid kyla och snöfall medan du är och sköter dina ärenden.
Men att parkera i ett allmänt garage betyder även en del risker. De trånga utrymmena leder till att oförsiktiga eller ouppmärksamma förare lättare kan orsaka skador på din bil. Exempelvis som repor i lacken. I ett oövervakat parkeringsgarage där vem som helst kan komma in är det dessutom större risk för att bilen utsätts för inbrottsförsök eller skadegörelse. Det finns även en risk att det börjar brinna i parkeringshuset.
När du väljer att parkera i ett parkeringshus bör du därför välja ett som städas regelbundet, är kameraövervakat och kanske till och med är bemannat. Ju fler bekvämligheter som parkeringshuset erbjuder desto dyrare blir det att parkera. Samtidigt ökar chanserna att din bil få stå tryggt och ostört.
Att känna sig säker på sin körning i parkeringshus handlar till stor del om att öva och tänka sig för.
Hastighet - Ett fordon får inte köra fortare än gånghastighet på parkeringsområden. Det innebär att du inte ska köra snabbare än ca 10 km/h. När du håller en lågfartshastighet i parkeringshus har du större möjlighet att hinna uppfatta om du får möte i en skymd sväng.
Precisionshantering - Garageparkering handlar egentligen om att kunna navigera och hantera sitt fordon med hög precision. Det krävs mycket övning innan man vet exakt var man har bilen. Från början tränar man att pricka av en parkeringsruta, efter det lär man sig hur man kör säkert i trånga utrymmen.
Om något skulle hända med din parkerade bil medan du är borta så finns det vissa saker du bör göra.
- Börja med att undersöka platsen där du parkerat. Ta mobilkameran till hjälp för att fotografera eventuella hjulspår, glassplitter eller andra delar på marken.
- Finns det vittnen till händelsen på platsen? Om inte kan du be någon att intyga att bilen står på parkeringen och är skadad. Ta deras kontaktuppgifter!
- Fotografera skadan och platsen där du står parkerad från olika vinklar, dessa har du som tydligt bevis för att dina uppgifter stämmer
- Ring alltid polisen på 114 14 och gör en polisanmälan
- Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag
Skulle det vara du som råkar köra på någon annan ska du alltid stanna och lämna dina uppgifter och sedan kontakta ditt försäkringsbolag. Om föraren inte är tillgänglig kan du skriva ner vad som har hänt på en lapp och lämna på förarrutan under vindrutetorkaren. Där skriver du också dina kontaktuppgifter. Om du avviker från platsen gör du dig skyldig till smitning, eller ”obehörigt avvikande från olycksplats”. För detta kan du få upp mot sex månaders fängelse.
Vi hoppas att du nu har större förståelse för vad som gäller kring körning och parkering i parkeringshus. Om du vill lära dig mer om vad ett körkort innebär eller om du vill komma igång och studera inför körkortsprovet kan du med fördel läsa mer om oss.
Trots de låga hastigheterna som gäller i parkeringshus sker det väldigt många parkeringsskador och incidenter i dessa byggnader. Vi vill hjälpa dig att bli en mästare på garageparkering och därmed undvika onödiga skador och kostnader!