På uppkörningen ska du visa att du verkligen kan hantera ett fordon i trafiken. Detta är det sista steget som ska godkännas innan förarutbildningen slutligen är godkänd och avklarad. Vi tänkte därför berätta mer om hur förarprovet går till.
Innehåll
- Inför uppkörningen
- Så går förarprovet till
- Vad bedömer de på en uppkörning?
När du kommit en bit på väg i din förarutbildning är det dags att boka en tid för att sätta dina kunskaper på prov. Du bokar både teoriprov och körprov samtidigt, teoriprovet görs alltid först. Skulle du misslyckas på teoriprovet får du ändå genomföra körprovet. Klarar du teoriprovet är det giltigt i 2 månader och du måste bli godkänd på körprovet inom den tiden, annars behöver du skriva teoriprovet igen.
Om du utbildar dig via en trafikskola hjälper de till att boka körprov åt dig. Om du istället utbildar dig privat bokar du dina provtillfällen på egen hand via Transportstyrelsen.
Kom ihåg att ta med giltig ID-handling vid provtillfällena, du måste nämligen kunna visa att det är du som utför dem. Kommer du för sent är det inte säkert att du får genomföra provet.
När trafikskolan bokar dina prov får du använda deras bilar på uppkörningen. Om du själv bokar ditt provtillfälle kan du samtidigt hyra en bil av Trafikverket för 400 kronor. Alternativt köra med egen privat bil, förutsatt att den uppfyller kraven för dubbelkommando och extra backspeglar.
Själva körprovet börjar med en invändig och utvändig säkerhetskontroll. Personen som du kör upp med, trafikinspektören, kommer att ge dig en eller ett par saker att kontrollera och du ska då kunna motivera varför du gör som du gör. När det är klart kommer trafikinspektören att ge dig anvisningar om var du ska köra och du får då använda vägskyltarna till hjälp för att ta dig dit.
Ibland är det två trafikinspektörer på ett körprov, men det är bara en av dem som bedömer provet. Personen som åker med kan antingen vara under utbildning för att bli trafikinspektör, nyexaminerad trafikinspektör, eller kontrollant för att inspektera så att provet genomförs på ett riktigt sätt.
Provet tar minst 25 minuter och är slut när ni kommer tillbaka till förarenhetens kontor, parkerat bilen och stängt av motorn. Du får då veta direkt om du är godkänd eller inte. Blev du inte godkänd får du veta vilka moment du inte klarade.
Från det att du är godkänd på alla provmoment tar det cirka 5 dagar innan du kan hämta ut ditt körkort. Du får självklart köra bilen innan dess så länge du har en giltig ID-handling med dig.
Du ska visa att du har tillräckligt med kunskap för att kunna utföra ett flertal olika körmoment som bevisar att du är en trafiksäker och miljömedveten förare. Förarprövaren har en checklista som fylls i när du utför de olika momenten. Ibland kanske du inte vet om att du uppfyllt något av momenten eftersom du kör så pass självständigt. Ibland blir du ombedd att göra något specifikt och då är det tydligare.
Exempel på vad de bedömer:
Start i backe
Omkörning
Parkering
Landskörning
Tätortskörning
Vändning
Korsning
Fordonshantering
Effektiv bromsning
Cirkulationsplats
Järnvägs- och spårvägskorsning
Säkerhetskontroll och körställning
Körning i körfält och körfältsbyte
Infart och körning på landsväg
Signalreglerad korsning
Motorväg, motortrafikled och liknande
Körning i vägarbetsområde
Självständig körning
Oskyddade trafikanter
Vi hoppas att du känner dig mer införstådd i vad som händer på ett förarprov. Om du behöver hjälp eller vill komma igång och studera inför körkortsprovet kan du med fördel läsa mer om oss. Lycka till!
På uppkörningen ska du visa att du verkligen kan hantera ett fordon i trafiken. Detta är det sista steget som ska godkännas innan förarutbildningen slutligen är godkänd och avklarad. Vi tänkte därför berätta mer om hur förarprovet går till.