I vanliga fall brukar vi rikta oss till dig som ska ta körkortet. I den här artikeln riktar vi oss istället till dig som är handledare. Vilket ansvar har man som handledare och vad bör man tänka på? Det och lite till svarar vi på i den här artikeln!
Innehåll
-Vad krävs för att bli en handledare?
-Att tänka på
-Så är du en bra handledare - våra bästa tips
Vem som helst kan inte bli en handledare. För det första måste du ha fyllt 24 år och haft körkortsbehörighet minst fem sammanlagda år de senaste tio åren, dessutom måste din elev ha fått sitt körkortstillstånd. Om de kraven är uppfyllda genomgår ni en introduktionsutbildning tillsammans. Därefter kan du slutligen ansöka om att bli handledare för den eleven via Transportstyrelsens hemsida. Önskar du att bli handledare för fler än en elev måste gäller samma procedur för alla elever.
Om du uppfyller alla dessa kravet tar det normalt mellan 2-4 veckor att få handledarbeviset från det att Trafikstyrelsen har tagit emot din förfrågan.
Det stora ansvaret är anledningen till varför vem som helst inte kan bli handledare. Det är nämligen ditt uppdrag och ansvar att se till så att eleven lär sig hur man ska bete sig i trafiken.
Nedan listar vi tre faktorer som du måste tänka på lite extra innan du blir någons handledare:
-Hela ansvaret - Som handledare är det du som bär det juridiska ansvaret under övningskörningen. Om din elev till exempel kör över den tillåtna hastigheten är det du som handledare som anses vara skyldig.
-Försäkring - Innan ni ger er ut på vägarna kan det vara bra om du har kollat igenom din försäkring.
-Kontrollera handbromsen - Det är en god idé att kontrollera handbromsens effekt i olika hastigheter. Det är nämligen din främsta möjlighet som handledare att påverka körningen.
Kom ihåg övningskörningsskylten - Fordon som färdas bakom er ska på tydligt kunna se övningskörningsskylten.
Följ läroplanen - Om eleven även övningskör på en trafikskola är det en stor fördel att följa körskolans läroplan. Det blir då lättast för eleven att hänga med.
Lägg upp övningarna - Öka svårighetsgraderna eftersom eleven blir allt säkrare på att hantera bilen. Börja enkelt där det är lite trafik och ju mer säkra ni blir desto svårare gör ni övningarna.
Tålamod, trygghet och lyhördhet - Tänk på att du som handledare ska signalera rätt känsla till köreleven. Det kommer mest troligt att uppstå situationer som både känns frustrerande och svåra, men det är upp till dig att ni löser det på bästa sätt.
Instruera, demonstrera och beröm - Det här upplägget är det bästa när det kommer till att vara en bra handledare! Om du instruerar, demonstrerar och berömmer när eleven gör rätt kommer ni inte bara ha roligt, din elev kommer även att bli en bra bilförare.
Sådär! Det var våra bästa tips till dig som är eller ska vara någons handledare! Din körelev kan med fördel köra som 200 000 andra och komma igång med körkortet redan idag med hjälp av oss på Bonniers trafikskola. Allt som behövs är en snabb och enkel registrering så är ni ett steg närmare körkortet!
Lycka till som handledare!
I vanliga fall brukar vi rikta oss till dig som ska ta körkortet. I den här artikeln riktar vi oss istället till dig som är handledare. Vilket ansvar har man som handledare och vad bör man tänka på? Det och lite till svarar vi på i den här artikeln!