Om du nyligen fyllt 16 år eller också är i full färd med att ta körkortet, är det hög tid att börja övningsköra. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd som kan vara bra att tänka på när du ska börja övningsköra med bil.
Innehåll
Innan vi delar med oss av våra bästa tips och råd som är hjälpsamma under övningskörningen, tänkte vi börja med att berätta mer om sådant som måste göras innan du kan börja övningsköra.
Körkortstillstånd
Det allra första du måste göra innan du börjar övningsköra, är att ansöka om ett så kallat körkortstillstånd, vilket enkelt kan göras via Transportstyrelsen. För att kunna få din körkortstillståndsansökan godkänd måste du ha fyllt 16 år. Efter godkänd ansökan är körkortstillståndet giltigt i 5 år framåt.
Handledarbevis
Om du planerar att övningsköra privat är det dock inte endast du som måste skicka in en ansökan till Transportstyrelsen. Även den som ska vara din handledare är tvungen att skicka in en ansökan för att få ett så kallat handledarbevis. För att din handledare ska kunna få sin ansökan godkänd ställs fler krav än på dig som ska övningsköra:
Introduktionsutbildning
Som nämnts ovan måste både du och din handledare genomgå en så kallad introduktionsutbildning innan ni får ge er ut på vägarna och övningsköra. Introduktionsutbildningen går att genomföra på samtliga trafikskolor i Sverige och syftar till att informera er om körkortsutbildningens mål, vilka trafiksäkerhetsfaktorer som finns, samt hur ni bäst kan planera övningskörningen.
Nu när du har bättre koll på vad som måste göras innan du och din handledare börjar övningsköra, tänkte vi berätta mer om de regler och krav som ställs både på er och bilen under körningen.
Övningskörningsskylt
När du och din handledare är ute och övningskör måste det finnas en övningskörningsskylt som är synligt placerad ovanpå bilen. Placera skylten näst intill registreringsskylten baktill. Under privat övningskörning ska man använda sig utav en grön skylt som är försedd med texten “Övningskör”, medan trafikskolorna använder sig utav en röd skylt med samma text. Skyltarna går att köpa på de allra flesta bensinmackar, men även på vissa större livsmedelsbutiker.
Bilens utrustning
Förutom det självklara kravet att bilen måste vara utrustad med ett trepunktsbälte finns inga speciella krav på bilens utrustning. Det kan däremot vara fördelaktigt att utrusta bilen med en extra backspegel (inne).
Handledarens ansvar
Något som också kan vara bra att veta under körningen är att handledaren alltid räknas som ansvarig förare. Det är således handledarens ansvar att trafikregler och hastigheter efterföljs. Detta gör även att bilförsäkringen fortfarande är giltig och opåverkad när ni övningskör.
Nu när du har bättre förståelse för vad som måste göras innan du börjar övningsköra privat, samt vilka regler och krav som finns under körningen, tänkte vi dela med oss av våra bästa tips och råd när du ska övningsköra!
När det kommer till övningskörningen brukar det alltid vara en stor debatt om hur man ska genomföra – ska man göra den helt själv, endast hos en trafikskola eller ska man kombinera de två?
Den samlade bedömningen hos de allra flesta är att man ska kombinera körlektioner på en trafikskola med privat körande för att ha störst chans att lyckas på uppkörningen. Ett bra tips är att ta 1-3 körlektioner hos en trafikskola tidigt i processen.
Detta bör göras så fort du lärt dig att starta och stanna bilen utan att få motorstopp. Anledningen till detta är att du då har möjlighet att lära dig de viktigaste grunderna och kraven som kommer ställas på dig under uppkörningen.
Under dessa lektioner kan det också vara fördelaktigt att ta med sig sin handledare. På så sätt kan ni båda ta del av informationen, samt få tips och råd om hur ni lägger upp den fortsatta körningen på bästa sätt.
Ett vanligt fel som många begår är att de inte planerar körningen utifrån sina egna förutsättningar. Det vill säga att man kanske tror sig vara en bättre förare än man egentligen är och därför tar sig vatten över huvudet.
Självklart ska man inte nedvärdera sin egna körförmåga heller, men det allra bästa är att öka svårighetsgraden på körningen allt eftersom man utvecklas. Börja därför att köra på en avlägsen plats med lite trafik för att sedan börja köra på allt mer trafikerade vägar allt eftersom du blir duktigare och bekvämare med att köra.
Detta är troligtvis någonting som ni fått berättat för er under introduktionsutbildningen, men det är värt att påpeka en extra gång – tänk på att använda blicken på rätt sätt!
När man precis börjat att köra bil har man vanligtvis en tendens att hålla blicken på ett kort avstånd framför bilen. Något som gör att man inte är uppmärksam på sina medtrafikanter och omgivningen, samtidigt som det gör att man har svårare att kontrollera bilen på motorväg.
Istället bör du fästa blicken väldigt långt framför bilen för att kunna vara uppmärksam på eventuella trafikfaror. Detta gäller även när du ska titta åt sidorna vid utfarter eller vid andra liknande situationer.
En stor fördel med att övningsköra privat är att du och dina handledare för det mesta har möjligheten att köra mer kontinuerligt. Detta bör givetvis utnyttjas till fullo, speciellt när uppkörningen närmar sig. Ni bör då övningsköra åtminstone 3 gånger i veckan för att du inte ska “tappa” någonting du lärt dig.
I samband med att du börjar övningsköra bör du även sätta igång att studera inför teoriprovet. Inte enbart för att det tar tid att lära sig alla vägskyltar och trafikregler, utan även för att de kommer hjälpa dig under den tiden du övningskör.
Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad som måste göras innan du kan börja övningsköra, vilka regler och krav som finns under körningen, samt att du fått hjälpsamma tips och råd som hjälper dig under övningskörningen framöver!
Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online. Vi ses på vägarna!
Om du nyligen fyllt 16 år eller också är i full färd med att ta körkortet, är det hög tid att börja övningsköra. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd som kan vara bra att tänka på när du ska börja övningsköra med bil.