Oavsett ifall du är i full fart med att ta körkort eller också är en erfaren förare, är det alltid en bra idé att gå igenom de olika vägskyltarna. I denna artikel kommer vi därför att ge dig en komplett sammanställning av Sveriges alla vägskyltar!
I Sverige brukar man vanligtvis dela in skyltarna i olika “kategorier” beroende på vad de har för innebörd. Vägskyltarna delas in i:
Inom dessa olika “kategorier” finns det i sin tur en mängd olika skyltar, vilka vi kommer att gå igenom nedan.
Precis som namnet antyder är en varningsskylt till för att varna för en fara. Dessa typer av skyltar är triangelformade och har en gul bakgrund med röd kant. Detta för att det ska vara så lätta som möjligt att upptäcka. Dessa typer av skyltar placeras i relativt god tid innan faran för att du ska hinna vara uppmärksam och sänka hastigheten. Vanligtvis hittar du dem 150 till 250 meter innan det dem varnar för.
Nedan hittar du Sveriges samtliga varningsskyltar:
Vid de fall som det finns en farlig kurva hittar du denna skylt. Den farliga kurvan sker i den riktningen som skylten visar. I och med detta bör även hastigheten anpassas.
Vid de fall som det finns flertalet farliga kurvor efter varandra hittar du denna skylt. Den första farliga kurvan sker i den riktning som skylten visar. Även här bör hastigheten anpassas.
Vid de fall som det finns en brant nedförslutning hittar du denna skylt. Vid dessa nedförslutningar kan det vara en bra idé att lägga in en lägre växel för att inte nöta på bromsarna i onödan. Skyltarna anger även en procentuell siffra som är angiven efter rådande förhållanden.
Samma som ovanstående skylt, med den skillnaden att denna skylt finns vid stigningar. Även här kan vara en bra idé att lägga in en lägre växel.
Vid de fall som vägen eller körbanan blir smalare hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten och var beredd på möte från andra medtrafikanter i motgående riktning.
Vid de fall som det finns en öppningsbar bro hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten och var även beredd på att stanna ifall den skulle behöva öppnas.
Vid de fall som en väg tar slut vid en kaj eller strand hittar du denna skylt.
Vid de fall som vägunderlaget är ojämnt och dåligt hittar du denna skylt. Med anledning av att väggreppet är sämre och risken för sladd är stor bör du även anpassa hastigheten.
Vid de fall som det finns farthinder med upphöjning hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten.
Samma som ovanstående skylt, med skillnaden att de varnar för nedsänkta farthinder.
Vid de fall som en väg kan vara slirig hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten.
Vid de fall som det finns risk för stenskott hittar du denna skylt. Det kan dock vara viktigt att veta att skylten inte finns placerad intill grusvägar där stenskott förekommer väldigt ofta.
Vid de fall som det finns en risk för stenras hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten och var uppmärksam på eventuella stenar som kan finnas vägen.
Vid de fall som du närmar dig ett övergångsställe hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten och var även redo att stanna för fotgängare som vill korsa övergångsstället.
Vid de fall som det är vanligt förekommande med fotgängare på eller omkring vägen hittar du denna skylt. Du bör även anpassa hastigheten.
Vid de fall som det är vanligt förekommande med barn som vistas på eller omkring vägen hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten och var även beredd att stanna.
Vid de fall som det är vanligt förekommande med cyklister och mopedister hittar du denna skylt.
Vid de fall som det är vanligt med skidåkare som vistas på eller omkring vägen hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten.
Vid de fall som det är vanligt med hästar som vistas på eller omkring vägen hittar du denna skylt. Även här bör du anpassa hastigheten då hästar kan bli mycket stressade av bilar och andra motordrivna fordon.
Vid de fall som det är vanligt med djur som vistas på eller omkring vägen hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten och var även beredd på att stanna om det plötsligt skulle dyk upp vilt på vägen.
Vid de fall som det sker vägarbeten hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten och följ andra eventuella skyltar som kan förekomma.
Vid den punkt som vägarbetet slutar hittar du denna skylt.
Vid de fall som en vägsträcka eller plats regleras med flerfärgssignal hittar du denna skylt.
Vid de fall som det finns lågt flygande plan i närheten av vägen hittar du denna skylt. Här behöver du inte vidta några speciella åtgärder, men du bör däremot förbereda dig på en högre ljudnivå.
Vid de fall som det vanligtvis finns en stark sidovind hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten och var även redo att handskas med bilen på ett sådant sätt som situationen kräver.
Vid de fall som en körbana med tidigare enkelriktad trafik skiftar till en körbana med mötande trafik hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten i enighet med vad situationen kräver.
Vid de fall som en tunnel finns på vägen hittar du denna skylt. Tänk också på att det inte är tillåtet att stanna när du färdas i en tunnel.
Vid de fall som vägkanten är svag eller hög hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten och kör inte för nära kanten.
Vid de fall som en korsning närmar sig hittar du denna skylt. Tänk också på att högerregeln gäller vid dessa korsningar.
Vid de fall som det finns vägkorsningar där medtrafikanter på anslutande väg(ar) har väjningsplikt eller stopplikt hittar du denna skylt.
Vid de fall som en rondell finns hittar du denna skylt. Tänk på att anpassa hastigheten och vara beredd på att lämna företräde för de som befinner sig i rondellen.
Vid de fall som det finns långsamtgående trafik som traktorer hittar du denna skylt.
Vid de fall som det finns fordon med förspänt dragdjur hittar du denna skylt. Tänk på att anpassa hastigheten efter situationens behov.
Vid de fall som det finns terrängskotrar på eller i närheten av vägen hittar du denna skylt.
Vid de fall som det finns risk för köbildning hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten och var beredd på att plötsliga stopp kan uppstå.
Vid de fall som det finns en järnvägskorsning med bommar hittar du denna skylt.
Samma som ovanstående med skillnaden att järnvägskorsningen saknar bommar.
Vid de fall som det finns en korsning med spårväg hittar du denna skylt. Anpassa hastigheten efter situationen.
Vid de fall som en plankorsning närmar sig hittar du dessa skyltar. Dessa anger hur långt det är kvar till korsningen. Skylten med två markeringar finns placerad två tredjedelar från korsningen, medan den med en markering placeras en tredjedel från korsningen.
Vid direkt anslutning till en enkelspårig järnväg eller spårväg hittar du dessa skyltar.
Om det finns flera spår har skyltarna istället dubbla märken.
Vid de fall som det finns en fara som inte går att beskrivas med någon av ovanstående skyltar hittar du denna skylt. Vanligtvis finns även en tilläggstavla som mer specifikt anger vilken typ av fara som finns.
Väjningspliktsskyltar används för att markera ett stopp eller väjningspliktsskyldighet. Dessa skyltar liknar varningsmärkena men är “upp och nedvända”. Nedan hittar du Sveriges samtliga väjningspliktsskyltar:
Väjningsplikt
Stopplikt
Övergångsställe
Huvudled
Huvudled upphör
Väjningsplikt mot mötande trafik
Mötande trafik har väjningsplikt
Cykelöverfart
Förbudsskyltar anger sådant du inte får göra i trafiken. Likt varningsskyltar har de en gul bakgrund och röd kant, men de är däremot runda i formen. De är även försedda med en symbol som tydligt visar vad som är förbjudet. Nedan hittar du Sveriges samtliga förbudsskyltar:
Förbud mot infart med fordon
Förbud mot trafik med fordon
Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass II
Förbud mot trafik med motordrivet fordon med fler än två hjul
Förbud mot trafik med motorcykel och moped klass I
Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon med tillkopplad släpvagn
Förbud mot trafik med tung lastbil
Förbud mot trafik med traktor och motorredskap klass II
Förbud mot trafik med fordon lastat med farligt gods
Förbud mot trafik med cykel och moped klass II
Förbud mot trafik med moped klass II
Förbud mot trafik med fordon förspänt med dragdjur
Förbud mot trafik med terrängmotorfordon och terrängsläp
Förbud mot ridning
Förbud mot gångtrafik
Begränsad fordonsbredd
Begränsad fordonshöjd
Begränsad fordonslängd
Minsta avstånd
Begränsad bruttovikt på fordon
Begränsad bruttovikt på fordon och fordonståg
Bärighetsklass
Begränsat axeltryck
Begränsat boggitryck
Förbud mot sväng i korsning
Förbud mot U-sväng
Förbud mot omkörning
Slut på förbud mot omkörning
Förbud mot omkörning med tung lastbil
Slut på förbud mot omkörning med tung lastbil
Hastighetsbegränsning
Tillfällig hastighetsbegränsning upphör
Stopp vid tull
Stopp för angivet ändamål
Förbud mot att parkera fordon
Förbud mot att parkera fordon på dag med udda datum
Förbud mot att parkera fordon på dag med jämnt datum
Datumparkering
Förbud mot att stanna och parkera fordon
Ändamålsplats
Slut på ändamålsplats
Vändplats
Slut på vändplats
Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon med dubbdäck än moped klass II
Till skillnad från förbudsskyltar berättar istället påbudsmärken vad du måste göra i trafiken. Dessa skyltar har en blå bakgrund, vita kanter, samt en symbol och/eller pilar som också är vita. Utöver detta är de runda i formen. Nedan hittar du en komplett lista med Sveriges alla påbudsskyltar:
Påbjuden körriktning – vänster
Påbjuden körriktning – höger
Påbjuden körriktning – rakt fram
Påbjuden körriktning – vänster & rakt fram
Påbjuden körriktning – höger & rakt fram
Påbjuden körriktning – vänster & höger
Påbjuden körbana – höger sida
Påbjuden körbana – vänster sida
Påbjuden körbana – höger & vänster sida
Cirkulationsplats
Påbjuden cykelbana
Påbjuden gångbana
Påbjuden gång- och cykelbana
Påbjudna gång- och cykelbanor
Påbjuden ridväg
Påbjuden led för terrängmotorfordon och terrängsläp
Påbjudet körfält eller körbana för fordon i linjetrafik
Slut på påbjuden bana, körfält, väg eller led
Påbjuden körriktning för fordon lastat med farligt gods
Anvisningsmärken är skyltar som är till för att tydliggöra för vad som gäller på den väg du kör. Nedan följer en komplett lista över Sveriges alla anvisningsmärken:
Motorväg
Motorväg upphör
Motortrafikled
Motortrafikled upphör
Tättbebyggt område
Tättbebyggt område upphör
Gågata
Gågata upphör
Gångfartsområde
Gångfartsområde upphör
Rekommenderad lägre hastighet
Rekommenderad lägre hastighet upphör
Rekommenderad högsta hastighet
Rekommenderad högsta hastighet upphör
Sammanvävning enligt kugghjulsprincipen
Enkelriktad trafik
Återvändsgränd
Mötesplats
Parkering
Områdesmärke
Slut på område
Busshållplats
Taxi
Automatisk trafikövervakning
Betalväg
Tunnel
Nöduppställningsplats
Nödutgång
Utrymningsväg
Lokaliseringsskyltar är till för att tala om vad som gäller vid en viss plats, väg eller sträcka. Nedan följer en komplett lista över de skyltar som gäller vid vägvisning för motorfordon:
Orienteringstavla
Orienteringstavla vid förbjuden vänstersväng
Tabellorienteringstavla
Avfartsorienteringstavla
Vägvisare
Tabellvägvisare
Avfartsvisare
Körfältsvägvisare
Samlingsmärke för vägvisning
Platsmärke
Vägnamn
Vattendrag
Avståndstavla
Vägnummer
Omledning
Ökning av antalet körfält
Minskning av antalet körfält
Körfältsindelning på sträcka
Väganslutning med accelerationsfält
Väganslutning med separat körfält
Körfältsindelning före korsning
Riksmärke
Orienteringstavla för omledningsväg
Färdriktning vid omledning
Körfält upphör
Körfält avstängt
Trafikplatsnummer
Parkeringshus
Infartsparkering
Lokal slinga
Märke för visst fordonsslag eller trafikantgrupp
Farligt gods
Räddningsplats
Dessa typer av skyltar är till för att informera dig om framkomlighet och säkerhet på en speciell vägsträcka. Nedan följer en komplett lista med Sveriges samtliga upplysningsskyltar:
Livsfarlig ledning
Symbolskyltar används på lokaliseringsmärken eller tilläggstavlor. Nedan följer en komplett lista med Sveriges samtliga symboler:
Tung lastbil
Tung lastbil med tillkopplad släpvagn
Personbil
Personbil med tillkopplad släpvagn
Buss
Traktor och motorredskap klass II
Motorcykel
Cykel och moped klass II
Släpkärra
Gående
Rörelsehindrade
Färja
Personfärja
Dessa typer av skyltar är till för att ge ytterligare information till vägmärken. De kan exempelvis visa avstånd, längd eller tid. Nedan hittar du en komplett lista med Sveriges samtliga tilläggstavlor:
Vägsträckans längd
Avstånd
Avstånd till stopplikt
Fri bredd
Totalvikt
Tidsangivelse
Särskilda bestämmelser för stannande och parkering
Symboltavla
Nedsatt syn
Nedsatt hörsel
Utsträckning
Riktning
Flervägsväjning
Flervägsstopp
Vägars fortsättning i korsning
Avgift
Parkeringsskiva
Tillåten tid för parkering
Boende
Parkeringsbiljett
Uppställning av fordon
Text
Tunnelkategori
Laddplats
Trafiksignaler används för att berätta vilka som har företräde och vem som ska göra vad. Med anledning av detta brukar trafiksignalerna även delas in i flerfärgssignaler, kollektivtrafiksignaler, körfältsignaler, signaler vid korsning med järnväg och spårväg, signaler vid rörlig bro, utryckningsstation, flygfält, vägarbete eller tunnlar, signaler för påkallande av särskild försiktighet.
Nedan följer en komplett lista med Sveriges samtliga trafiksignaler:
Fordon- och cykelsignaler:
Signalbild röd
Signalbild röd & gul
Signalbild grön
Signalbild gul
Signalbild blinkande gult ljus
Gångsignaler:
Signalbild röd
Signalbild grön
Kollektivtrafiksignaler:
Signalbild S
Signalbild S + vågrätt sträck
Signalbild lodrätt sträck
Signalbild vågrätt sträck
Signalbild rött kryss
Signalbild gul pil(ar)
Signalbild grön pil
Signaler vid korsning av järn- eller spårväg:
Blinkande rött ljus
Fast rött ljus
Vägmarkeringar finns som namnet antyder på vägen och är till för att antingen reglera, varna eller vägleda dig och dina medtrafikanter. Nedan följer en komplett lista över Sveriges samtliga vägmarkeringar:
Mittlinje eller körfältslinje
Kantlinje
Varningslinje
Ledlinje
Cykelfältslinje
Linje för fordon i linjetrafik
Reversibelt körfält
Heldragen linje
Spärrområde
Mittlinje eller körfältslinje och heldragen linje
Varningslinje och heldragen linje
Mittlinje och varningslinje
Stopplinje
Väjningslinje
Övergångsställe
Cykelöverfart
Farthinder
Förberedande upplysning om väjningsplikt eller stopplikt
Körfältspilar
Körfältsbyte
Förbud att stanna och parkera
Förbud att parkera
Förbud mot att stanna och parkera eller att parkera
Uppställningsplats
Gång och cykelpil
Cykel
Gående
Buss
Hastighet
Vägnummer
Ändamålsplats
Stopp
Rörelsehindrad
Information
Dessa typer av skyltar är till för att informera dig och dina medtrafikanter för sådant som inte går att visa med vanliga vägskyltar eller trafiksignaler. Nedan följer en komplett lista över Sveriges samtliga anvisningar:
Markeringspil
Markeringsskärm för hinder
Markeringsskärm för sidohinder & farthinder
Avfartsskärm
Gul ljuspil(ar)
Särskild varningsanordning
Bom
Plankorsningsskärm
Cirkulationstrafik
Stopp
Kör fram
Kännetecken
Ibland händer det att du stöter på polis eller annan behörig personal som informerar dig med tecken, signaler eller skyltar. Nedan följer en komplett lista med alla de tecken, signaler och skyltar som kan användas av poliser och andra tjänstemän:
Stopp för fordon framför eller bakom
Stopp för den trafikant som handflatan är vänd mot
Stopp för den trafikant som lyktan är vänd mot
Trafikanter i den färdriktning som tecknet ges får fortsätta framåt
Trafikant som handflatan är vänd mot ska minska farten
Kontroll för det fordon som skylten visar
Förberedande upplysning om kontroll
Bakomliggande fordon ska minska hastigheten
Mötande fordon ska minska hastigheten
Bakomliggande fordon ska följa efter och stanna
Trafikant framför ska stanna vid vägkanten
Kom ihåg att vägskyltar är en av de viktigaste faktorerna i våra trafikregler och för att du ska kunna klara det teoretiska körkortsprovet. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.
Oavsett ifall du är i full fart med att ta körkort eller också är en erfaren förare, är det alltid en bra idé att gå igenom de olika vägskyltarna. I denna artikel kommer vi därför att ge dig en komplett sammanställning av Sveriges alla vägskyltar!