Om du planerar att övningsköra privat finns det både en del krav som ställs på dig som förare samt din handledare. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips till dig som ska övningsköra privat, samt dela med oss om vilka krav som finns för att få göra just detta.
Innehåll
Innan vi delar med oss av saker som kan vara bra att tänka på under körningen, tänkte vi börja med att berätta om vilka regler som finns för att få övningsköra privat. Framförallt finns det tre krav som måste uppfyllas innan du får ge dig ut på vägarna med din handledare:
Körkortstillstånd - Innan du får ge dig ut på vägen måste du ansöka om ett körkortstillstånd, vilket du gör hos Transportstyrelsen. För att få ditt tillstånd godkänt måste du vara minst 16 år gammal. När du väl fått ditt tillstånd från Transportstyrelsen är det giltigt i fem år.
Handledarskap - Det räcker dock inte med att enbart du som är i fart med att ta körkortet ansöker om ett tillstånd. Även din handledare måste ansöka om ett tillstånd hos Transportstyrelsen. För att din handledare ska få ett godkänt handledarskap krävs det att han/hon är minst 24 år gammal och har haft körkort i minst 5 år.
Introduktionsutbildning - Innan ni får ge er ut på vägen måste både du och din handledare en introduktionsutbildning som går att genomföra hos en körskola. Dessa introduktionsutbildningar går att få på samtliga trafikskolor runt om i Sverige, så ett tips är att vända sig till din lokala skola. Tänk på att utbildningen måste genomföras innan ni ansöker om respektive tillstånd hos Transportstyrelsen.
Nu när du vet vilka regler som gäller innan du kan bege dig ut på vägen, tänkte vi gå igenom vilka krav som ställs på bilen som ska användas under körningen. Förutom det självklara kravet att bilen måste vara utrustad trepunktsbälte måste den även vara försedd med en grön övningskörningsskylt medan ni är ute på vägarna. Tänk dock på att ta bort den utifall du och din handledare skulle byta plats med varandra.
Efter att ni genomgått introduktionsutbildningen och mottagit respektive tillstånd, är det äntligen dags att ge sig ut på vägen. Nedan följer ett våra bästa tips som kan vara bra att tänka på under övningskörningen:
Ta inte vatten över huvudet - När man första gången börjar att övningsköra kan det vara enkelt att överskatta sin egen körförmåga och ta sig vatten över huvudet genom att ge sig ut på allt för stora och/eller trafikerade vägar. Se därför till att börja med det mest grundläggande – att kunna starta och stanna utan att få motorstopp. Allra bäst är att göra detta på ett område som inte är så vältrafikerat.
Undvik dåligt väder - Detta råd hänger ihop med föregående punkt. I början är det nämligen ingen bra idé att börja övningsköra under dåliga väderförhållanden som snö och regn.
Följ riktlinjer från körskolan - Om du även övningskör på en körskola så kommer du och din lärare på skolan att sätta upp en plan för körningen. Även om du övningskör privat bör du följa denna plan och andra riktlinjer som du kommer att lära dig.
Läs på om Ecodriving - Eftersom de flesta har sina föräldrar eller någon annan äldre släkting som handledare, kan det vara en bra idé för er både att läsa på om Ecodriving eller sparsam körning som det också kan kallas. Detta eftersom Ecodriving är en relativt ny företeelse som inte ingick i utbildningen för de flesta föräldrar.
Många som är i färd med att ta körkortet funderar över om de ska endast ska övningsköra privat, endast övningsköra hos en trafikskola eller också kombinera dem båda. Detta är självklart högst individuellt från person till person, men de flesta lär sig dock bäst genom att kombinera de två.
De allra största fördelarna med att övningsköra privat är att det är billigare, man har större chans att köra fler gånger, samt hitta tiden till det. Till nackdelarna hör dock att de flesta föräldrar eller äldre släktingar som är handledare inte har kännedom om dagens krav. Trots att de kan vara jätteduktiga förare så finns det idag mycket mer krav, som Ecodriving, att ta hänsyn till.
Genom att lära dig dagens regler och krav hos trafikskolan, kombinerat med mängdkörningen tillsammans med din handledare, ökar alltså dina chanser att lära dig köra bil.
Vi hoppas nu att du har bättre koll på vad som gäller om du ska övningsköra privat, samt vad som kan vara bra att tänka på. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.
Om du planerar att övningsköra privat finns det både en del krav som ställs på dig som förare samt din handledare. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips till dig som ska övningsköra privat, samt dela med oss om vilka krav som finns för att få göra just detta.