När det kommer till trafiksäkerhet finns det en hel del saker att tänka på. Som ett steg mot att bli en säker medtrafikant måste du därför innan uppkörning och teoriprov genomgå en riskutbildning.
Riskutbildningen är uppdelad i två olika delar. Riskettan (riskutbildning del 1) och Risktvåan (riskutbildning del 2) är obligatoriska för alla körelever i Sverige och måste genomföras innan teoriprovet. Följande artikel reder ut vad vi går igenom under de två olika kurstillfällena.
Innehåll
- Riskettan - teoretisk utbildning
- Risktvåan - den praktiska halkbanan
Den första delen av riskutbildningen handlar om hur din körförmåga påverkas av alkohol, droger och trötthet, men belyser även andra riskfyllda beteenden i trafiken.
Under riskettan diskuterar vi olika scenarion utifrån filmer, bilder och övriga exempel. Vi håller vanligtvis på i cirka tre timmar.
För att bli godkänd i momentet måste du vara närvarande och delaktig i kursens diskussioner. Kurstillfället har därmed inget enskilt teoretiskt prov utan det gäller att muntligt visa att man tagit del av informationen.
Trafikskolans utbildare rapporterar sedan att du har genomfört din riskutbildning 1 med godkänt resultat. Den är då giltigt i fem år.
Efter godkänd och inrapporterad riskutbildning får du genomföra teoriprov och körprov.
Lär dig mer om riskettan; eller boka riskettan här.
Nästa moment i riskutbildningen är Risktvåan. För att få genomföra risktvåan måste du först vara godkänd på den teoretiska delen av riskutbildningen, riskettan. Ett tips är också att genomföra detta moment av riskutbildningen när du känner att du kan manövrera bilen väl. Exempelvis just innan uppkörningen.
Eftersom du alltid ska kunna föra fram ditt fordon på ett säkert sätt är risktvåan delvis en praktisk lektion. Vi kommer under kursmomentet att framförallt fokusera på säker körning vid olika hastigheter samt skiftande väg- och väderförhållanden.
Risktvåan är det moment där du får köra bilen på en halkbana för att efterlikna känslan av ett halt vägunderlag. Eftersom målet med lektionen är att du ska få testa att hantera bilen i olika hastigheter, förhållanden och underlag kommer du bland annat få uppleva hur det känns när bilen får sladd.
Det kanske känns läskigt eller spännande att köra bilen på en halkbana? Tanken är att du ska få testa dessa förhållanden innan du ger dig ut i trafiken. På så sätt har du större kunskap om du skulle hamna i liknande situationer senare på vägarna.
Oavsett dagsförhållanden är det väldigt viktigt att kunna köra bilen på ett säkert sätt. Efter att du genomfört risktvåan har du större kunskap om din egen körförmåga och kommer därmed kunna undvika de konsekvenser som kan uppstå om du inte är försiktig i trafiken.
Vanligtvis pågår risktvåan cirka fyra timmar.
Lär dig mer om risktvåan.
Förhoppningsvis känner du nu att du har bättre koll på vad som väntas av dig och vad du kan förvänta dig av riskutbildningen.
Om du vill komma igång med ditt körkort kan du med fördel ta hjälp av oss på My Driving Academy.
När det kommer till trafiksäkerhet finns det en hel del saker att tänka på. Som ett steg mot att bli en säker medtrafikant måste du därför innan uppkörning och teoriprov genomgå en riskutbildning.