Att övningsköra bil ger ovärderlig praktisk övning inför uppkörningen. Ju mer övning desto större är chansen att du blir en riktigt bra bilförare! I den här artikeln ger vi våra bästa tips inför övningskörningen.
Innehåll
-Att tänka på innan du börjar
-Våra bästa tips - så fixar du körningen!
Innan du får övningsköra för B-körkort måste du ha fyllt minst 16 år, du ska ha ett giltigt körkortstillstånd och din handledare ska vara godkänd av transportstyrelsen.
Under hela tiden som du övningskör ska bilen vara tydligt försedd med den gröna skylten som signalerar "ÖVNINGSKÖRA". Bilen måste dessutom ha trepunktsbälte och huvudskydd för att vara godkänd för övningskörning. Som handledare kan det kännas bra att montera en extra backspegel för att hålla koll på bakomvarande trafik.
Många börjar sin mängdträning bakom ratten med hjälp av exempelvis mamma, pappa eller annan anhörig. Andra börjar direkt med att skriva in sig på trafikskola och köra med en auktoriserad körskollärare. Vad som passar dig bäst får du bestämma över själv, för när det kommer till övningskörning finns det inget sätt som är rätt eller fel.
Däremot vill vi dela med oss av några tips som kommer att förbättra dina körsessioner.
-Ta det lugnt och ha tålamod - Dina egna förutsättningar är avgörande för din körförmåga och körningen bör planeras utifrån dessa. Alla är nybörjare någon gång och det bästa är att ta det lugnt och ha tålamod, för körningen kommer så småningom.
-Börja med de bästa förutsättningarna - Om det är första gången man sätter sig bakom ratten är allt tillräckligt spännande ändå. Man bör alltså inte ge sig ut under dåliga väderförhållanden som snö, halka, ösregn eller kraftig blåst. Det är heller inte nödvändigt med extra passagerare som kan störa under de första övningstillfällena.
-Gå inte för fort fram - Börja med att övningsköra där det knappt finns någon annan trafik. När du kan manövrera bilen utan problem kan du successivt öka svårighetsgraden.
-Genomtänkt plan - Planera övningarna så att eleven går igenom alla körmomenten. På trafikskolan kan man köpa ”körhäftet” där du kan läsa om alla moment som ska ingå i träningen.
-Tänk högt - Ett bra tips är att tänka högt och berätta varför du agerar som du gör eller fråga om du undrar hur du ska agera. Det gör det lättare för din handledare att uppmärksamma eller korrigera eventuella fel innan du lär dig fel.
-Tillgång till teorin - Se till att införskaffa teoriböcker i god tid innan provet. Du kan då varva det teoretiska och det praktiska.
-Var har du blicken? - Som förare och medtrafikant måste blicken ständigt vara aktiv och rörlig. Avsökningsområdet ska vara långt och stort, vilket är något man ofta måste öva på. Se till att titta långt bort.
-Gör säkerhetskontrollen till en vana - Vid uppkörningen kommer du att bli ombedd att göra en yttre- och inre säkerhetskontroll. Öva detta med din handledare inför varje övningstillfälle så att du känner dig säker på de olika momenten.
-Kontinuerlig övning - Ju närmare uppkörningen desto mer bör du köra, annars riskerar du att glömma något som du lärt dig.
-Långsiktiga mål - Ha inte för bråttom. Det tar tid att känna sig säker och självständig i alla slags trafikmiljöer. Målet är att du aldrig ska behöva känna osäkerhet, vad behöver du öva på för att komma dit?
Så där! Där har du våra bästa tips som hur du effektiviserar din övningskörning. Lycka till bakom ratten!
Att övningsköra bil ger ovärderlig praktisk övning inför uppkörningen. Ju mer du övar desto större är chansen att du blir en riktigt bra bilförare! I den här artikeln ger vi våra bästa tips för hur du effektiviserar övningskörningen.