Väjningsplikten är en av våra viktigaste trafikregler, vilket innebär att det också är väldigt viktigt att veta vad den innebär och hur den regleras. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om just detta – vad väjningsplikt innebär och hur den regleras.
Innan vi djupdyker inom ämnet tänkte vi börja med att än en gång påpeka vikten av trafikreglernas grundregel – att ingen har några rättigheter i trafiken, endast gemensamma skyldigheter.
Med andra ord är det väldigt farligt att tänka att du har rätt till någonting i trafiken. Även om du kör på en huvudled och har företräde är det inte bra att ha inställningen “jag har företräde eftersom jag kör på en huvudled”. Ett bättre tankesätt är “mina medtrafikanter har väjningsplikt gentemot mig eftersom jag kör på en huvudled, men jag är ändå beredd att ingripa ifall någonting oväntat händer”.
Vid de fall du ser vägskylten för väjningsplikt är det viktigt att vara uppmärksam på trafiken runt omkring dig, samt visa dina medtrafikanter att du kommer ge dem företräde. Detta bör du göra genom att i god tid minska hastigheten och visa att du har för avsikt att släppa förbi dem.
Den allra vanligaste väjningsplikten i trafiken är högerregeln, vilket innebär att de medtrafikanter som kommer från höger sida ska ges företräde. Högerregeln gäller i de allra flesta korsningar om det inte finns någon vägskylt, trafiksignal eller polisman som anger annat.
Stopplikten omfattas av samma regler som väjningsplikten, med enda skillnaden att du är tvungen att stanna oavsett om det nödvändigt eller inte. Att bryta mot stopplikten kan få allvarliga konsekvenser. Så pass allvarliga att du kan bli av med körkortet.
När det kommer till huvudledsregeln så innebär det kort och gott att den som kör ut på huvudleden har väjningsplikt gentemot dem som redan befinner sig på den. Detta gäller oavsett vilka vägskyltar som visas.
Utfartsregeln innebär kort och gott att du är tvungen att lämna företräde åt dina medtrafikanter vid de fall som du lämnar en:
Bussregeln innebär att du och andra medtrafikanter är skyldiga att lämna företräde åt bussar om ni färdas i en hastighet av 50 km/h eller lägre. Om ni däremot färdas i en hastighet som överskrider 50 km/h är det istället bussarna som är tvungna att lämna företräde.
Vi hoppas nu att du har bättre koll på de väjningsregler som gäller i Sverige. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.
Väjningsplikten är en av våra viktigaste trafikregler, vilket innebär att det också är väldigt viktigt att veta vad den innebär och hur den regleras. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om just detta – vad väjningsplikt innebär och hur den regleras.