Temperaturerna börjar sakta men säkert sjunka och vintern närmar sig med stormsteg. Även om det kan vara en härlig tid fylld med b.la. skidåkning, är det en förrädisk tid på de svenska vägarna. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om risker med vinterväglag, samt vad du ska tänka på när du ger dig ut på vägarna i vinter.
Innehåll
Vår kalla och snöiga årstid kan framkalla många olika typer av vinterväglag. Nedan reder vi ut dem en efter en:
Överlag är många duktiga på att tillämpa större säkerhetsmarginaler och ta det försiktigare på vinterhalvåret. Speciellt om det finns uppenbara risker som snö som försämrar sikten. Finns det däremot inga uppenbara risker är det fler som inte har ett önskvärt säkerhetstänk. Det är också då som faran är som störst.
Ett bra exempel är denna övergångsperiod mellan höst och vinter. När det kan vara plusgrader på dagen men minusgrader under natten. Många kör då som att det vore höstväglag fortfarande, trots att det kan finnas isfläckar på morgontimmarna. Dessa fläckar kan få allvarliga konsekvenser om en oförberedd bilist kör i hög hastighet i en kurva.
Sammanfattningsvis uppstår alltså en förrädisk situation när faran är dold. Exempelvis om det finns fläckvis halka.
Ytterligare ett förrädiskt väglag som kan få allvarliga konsekvenser, är underkylt regn. Något som uppstår när temperaturen utomhus befinner sig vid nollstrecket. Det är då tillräckligt varmt för att regnet inte ska förvandlas till snö, samtidigt som det är kallt nog för att det ska frysa till is direkt när det träffar vägen.
Eftersom det bara regnar är det lätt hänt att man fortsätter att köra som vanligt, samtidigt som vägen förvandlas till något som bäst kan beskrivas som en skridskobana.
Börjar det regna och du är medveten att vintern är på intågande, bör du således slänga ett extra öga på temperaturen och sänka farten.
När snön faller från skyn samtidigt som bilar färdas på vägen, bildas spår på vägbanan. I dessa spår är oftast greppet bra och man blir lätt bekväm. En del tänker nästan inte på att de fortfarande färdas på vinterväglag. Kör man däremot utanför spåren märker man snabbt hur lätt hänt det är att man tappar greppet helt.
Ifall det bildats spår på vägen bör du därför sänka hastigheten och i all mån försöka undvika omkörningar. Dessa kan nämligen få förödande konsekvenser ifall du skulle tappa greppet.
Ett av de farligaste vinterväglagen är utan tvekan snörök. Detta bildas när det är väldigt kallt ute samtidigt som de snöar eller också ligger nyfallen snö på vägbanan. Framförvarande bil river då upp snön och bildar ett stort rökmoln som försämrar sikten avsevärt.
För att inte råka köra på framförvarande bil, är det därför viktigt att sänka hastigheten och tillämpa ett extra stort avstånd. På så sätt hinner du bromsa ifall situationen kräver.
Många bilister är väldigt dåligt utrustade när de ger sig ut på vägarna under vintern. Med anledning av detta vill vi uppmana dig att alltid ta med dig följande utrustning när du ger dig ut på vägarna under vintermånaderna:
Ifall du vill lära dig fler saker som kan vara bra att tänka på vid vinterkörning, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel: Halkkörning – våra 4 bästa tips.
Vi hoppas att du nu har bättre koll på vilka risker som finns med vinterväglag, samt hur du ska bemöta dem. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.
Temperaturerna börjar sakta men säkert sjunka och vintern närmar sig med stormsteg. Även om det kan vara en härlig tid fylld med b.la. skidåkning, är det en förrädisk tid på de svenska vägarna. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om risker med vinterväglag, samt vad du ska tänka på när du ger dig ut på vägarna i vinter.